neděle 21. června 2020

SLUNOVRAT

O Slunovratu se říká, že je nejmagičtějším obdobím z celého roku. Monika Kindlová (@monika.kopecek) a Martina Boledovičová v úžasné knize Tradinář píší, že v tuto dobu je příroda na samém vrcholu a v plné síle, dny jsou nejdelší a noci nejkratší. Lidé na celém světě oslavovali slunovrat odedávna různými radovánkami, meditacemi, léčivými obřady a koupelemi, vzdávali hold přírodní energii. 

Letní slunovrat je tedy jakýmsi symbolickým přechodem mezi tím, co jsme zasadili, a tím, co budeme sklízet. Není tedy od věci, vyzdobit dnes svůj domov květinami a zapálit žlutou svíci, která domácnost očistí od všeho negativního nebo zlého. 

Silnou a ozdravující moc mají v tuto dobu bylinky. V době slunovratu se sbírá devatero bylin: kopretina, planá růže, chrpa, rozchodníček, smolnička, zvonek, čekanka, mateřídouška a violka (maceška). Pokud je natrháte v předvečer noci svatojánské a uložíte v červeném sáčku pod polštářem, přivolávají sny o nastávající lásce. Tyto bylinky lze používat také pro léčení nebo jako koření. 

Magickou sílu také má, pokud se projdete na boso v rose a vnímáte matku Zemi pod nohama a sílu a tlukot vlastního srdce. S každým výdechem vysílejte vděčnost za vše, co v životě máte. 

Pokud v těchto dnech cítíte napětí, využijte dnešní počasí a vyběhněte do deště, který připomíná zadržené slzy. Nastavte svou tvář i tělo kapkám deště a pouštějte bolesti, které jste v sobě zadrželi. Pusťte a smyjte ze sebe vše, co vás tíží. 

Na instagramu Bylinkové terapie jsem se inspirovala právě sběrem devatera bylinek, které máme zabalit do plátýnka, svázat šňůrkou a vytvořit si tak ochranný škapulíř, který bude od jeho nositele odrážet veškeré zlo a přinese prosperitu a zdraví. Je dobré škapulíř nosit při sobě nebo si jej dát pod polštář, do auta. Jeho síla by měla vydržet rok, poté je potřeba nasbírat nové bylinky a tento starý škapulíř spálit a popel poslat po řece pryč. 

Několik zmíněných rituálů jsem provedla (aniž bych si je dopředu zjišťovala). Včera odpoledne jsem vyrazila do upršené zahrady a nasbírala devět různých bylinek, které jsem si pak přidala do večerní koupele. Dnes dopoledne jsem byla posbírat přezrálé jahody. Než bych pak umývala i boty, brodila jsem se blátem raději bosky a následně to největší bahno smývala právě bosou procházkou v trávě a opravdu si tu bosou chůzi užívala. U toho pršelo, tak jsem se také procházela v dešti. I když je deště už dost, vzpomínám na sucho, které v květnu panovalo, proto jsem zahradní deštík stále vnímala pozitivně a současně vysílala přání, že pokud má oheň hřát, ale nikoliv pálit, stejně tak má voda očišťovat a podporovat život, nikoliv svou silou život (i živobytí) lidem, rostlinám a živočichům brát. 






KRÁSNÉ LETNÍ DNY V JAKÉMKOLIV POČASÍ VÁM VŠEM PŘEJI! ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu mého blogu a za váš čas... :)
Pěkný den,
Peťka :)