sobota 20. června 2020

Zámecký park Židlochovice

Židlochovice jsou malým městem, které se nachází asi 20 km na jih od Brna, směrem na Hustopeče a Břeclav. Do řeky Svratky, která městem protéká, se tady vlévá říčka Litava. Město leží na západním úpatí kopce zvaného Výhon, který je se svými 355 m. n. m. nejvyšším kopcem celého Dyjsko - Svrateckého úvalu.

My jezdíme do Židlochovic především za muflony do místního zámeckého parku. Stádo muflonů tady má své útočiště - společně s nějakým tím jelenem. Stádo je většinou ve střehu a pokud se k němu chcete přiblížit, prchá. I já mám respekt z jejich rohů (parohů). Park nabízí krásnou procházku. Letos bylo celé okolí parku zrenovováno a zvláštní pumpa s kašnou sklízí mezi nejmladšími návštěvníky (především v létě) zasloužený ohlas. 

Zámek Židlochovice stojí na místě bývalé vodní tvrze. Vystřídalo se zde několik majitelů, mimo jiné markrabě Jan Jindřich, markrabě Jošt, Valdštejnové, Pernštejnové, Žerotínové, Ditrichštejnové. Od roku 1822 probíhaly stavební úpravy zámku, byly zbořeny hradby a zrušeny padací mosty. Byly provedeny venkovní úpravy a zámek nabyl empírovou podobu, kterou si drží do dneška. V roce 1858 se na zámku narodila pozdější španělská královna Marie Kristina Španělská. Mezi válkami, v letech 1920 - 1935 sloužil zámek jako letní sídlo prezidenta T. G. Masaryka. V současné době je zámek místem konání různých setkání politiků, natáčel se zde také jeden z dílů seriálu Četnické humoresky. Samotný zámek je dnes využíván jako hotel. Vždy první víkend v září je zámek jeden den v roce otevřen i veřejnosti k prohlídce. Takže si píši do kalendáře, že letošní prohlídku nesmím zmeškat...











¨


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu mého blogu a za váš čas... :)
Pěkný den,
Peťka :)