čtvrtek 28. září 2017

Slavkov u Brna...

... byl dalším našim letním výletem... :)
... Slavkovem jsem párkrát projížděla, ale nikdy jsem si zámku nevšimla (protože coby řidič už na rozhlížení se kolem prostě nějak nemám kapacitu)... proto mě opravdu velice překvapilo, že zámecká zahrada končí vlastně přímo u hlavní cesty, která je stěžejním dopravním spojením mezi Brnem a Uherským Hradištěm... 

... První písemná zmínka o městě pochází z roku 1237. Tehdejší král Václav I. potvrdil Řádu německých rytířů držbu města Novosedlic (byla to původně ves, ze které se Slavkov u Brna vyvinul) a čtyř okolních vsí. Německé jméno "Austerlitz" je pravděpodobně odvozeno z českého "Novosedlice", tedy německy původně "Nausedlitz". Od krále Václava IV. získalo město pečeť a znak, který je nejstarším dochovaným znakovým privilegiem v Česku.
Na počátku 13. století zde vystavěl Řád německých rytířů baštu, jejíž zbytky lze dnes najít v podzemí slavkovského zámku. Po konfiskaci Zikmundem Lucemburským počátkem 15. století se město postupně stalo vlastnictvím mnoha šlechticů. V průběhu doby zde nacházeli útočiště i němečtí novokřtěnci - habáni a vznikla zde také početná židovská komunita. 
V roce 1509 připadlo panství rodu Kouniců, kteří jej pak vlastnili více než 400 let. Nejvýznamnějším vlastníkem Slavkova byl kníže Václav Antonín z Kounic - Rietbergu (1711 - 1794), který v úřadu dvorního kancléře sloužil rakouské císařovně Marii Terezii i dalším třem jejím následníkům. Další významnou postavou v historii panství byl hrabě Václav Robert z Kounic, švagr skladatele Antonína Dvořáka a studentský mecenáš... (zdroj Wikipedie)

... Samotné internetové stránky zámku zvou  návštěvníky na "kousek Francie u Brna"... :) Mohu potvrdit, že celá zámecká zahrada se dá nazvat malým výletem do francouzského Versailles ... při troše fantazie... ale procházka to byla parádní... zámek i jeho zámecký park mě okouzlil a jistojistě se sem ještě vrátím, přinejmenším proto, že zámek i jeho nádvoří a zahrada nabízí od jara do podzimu spoustu kulturních akcí, z nichž si vybere opravdu každý od dětí až po seniory... :)

























Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu mého blogu a za váš čas... :)
Pěkný den,
Peťka :)