čtvrtek 12. dubna 2018

O MRÁČKOVI: Pavel Čech

Název: O MRÁČKOVI
Autor: Pavel Čech
Vydal: Nakladatelství Petrkov, 2016
Počet stran: 72
ISBN: 80-86653-05-6

Anotace:
Výprava do dětského světa her, snů a představ, kam v této překrásně ilustrované knize společně s klukem z příběhu snadno vklouzneme. Jednoho rána se kluk probudí a přemýšlí, s čím by si mohl hrát. Když se podívá z okna, rozhodne se, že se vypraví na vzdálený kopec, kam ho to už dlouho táhne. Bude pouštět draka. Nahoře na kopci uvidí, že mráčky na nebi stále někam plují a každý vypadá jinak.

.........................................

Můj postřeh:
Pavel Čech je bezesporu vynikající ilustrátor. Mně osobně trvalo několik měsíců, než jsem se s jeho stylem sžila, můj malý syn si jeho kresby oblíbil téměř okamžitě. Knihu O mráčkovi máme doma v kapesním vydání a to se ukázalo býti výhodou... 

Knihu mám neustále v kabelce nebo v kapse pro případ nouze a zaujmutí dítka při cestování, Čmeláček si ji prohlíží i sám v autě a stala se nedílnou součástí našich čtecích večerů. Příběh o klukovi, který se jednoho krásného rána vydal na kopec za město pouštět draka, na kopci baštil jablíčka ze stromu a ležíce v trávě si prohlížel oblaka nad hlavou, i mně navozuje pocit pohody, touhu lehnout si do trávy a pozorovat mraky plující po obloze, v dálce vidět velkoměsto a kolem dokola kopce se stromy, s poli se zrajícím obilím nebo s lány slunečnic, točících své květy ke slunci. 

Kniha je koncipována pro rodiče geniálně... na jedné straně je kratičký text, druhá strana je věnována krásným ilustracím Pavla Čecha, které se vážou k příběhu a textu na vedlejší stránce. Kniha je vytisknuta na kvalitním papíře, takže ji nepoškodí ani neobratné prstíky dvaceti měsíčního dítěte. :)

Kniha se momentálně stala naším domácím hitem... :)





Pavel Čech:
Pavel Čech je český malíř, autor komiksů, ilustrátor a tvůrce autorských knih. Vyučil se strojním zámečníkem, poté pět roků pracoval jako opravář v Královopolské strojírně a následně 15 let jako profesionální hasič. V roce 2004 toto povolání opustil a stal se profesionálním výtvarníkem a literátem. Pavel Čech se orientuje především na čtenáře předškolního a mladšího školního věku. Je autorem obrázkových pohádkových knih, které sám ilustruje. Jako autor komiksů od roku 2002 spolupracuje s časopisem Aargh, pro který kreslí komiksy. Spolupracuje i s časopisy Stripburek a K9. Vydal řadu titulů, ve kterých dominují jeho inovativní ilustrace. Svými kresbami se podílel na tvorbě knihy Jana Skácela (Uspávanka s plavčíkem a velrybou) a Radka Malého (Listonoš vítr). Je autorem obálek děl Jiřího Kratochvíla (Noční tango nebo Brno nostalgické a ironické).
Stránky Pavla Čecha k nalezení zde...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu mého blogu a za váš čas... :)
Pěkný den,
Peťka :)