středa 28. listopadu 2018

PRAHA NOIR: Pavel Mandys - editor

Znáte noir romány?


Název: Praha Noir
Autor: editor - Pavel Mandys
Vydalo: Nakladatelství Paseka, 2016



     Pod pojmem román noir jsem si ještě nedávno nedokázala nic představit. Když jsem narazila na knihu Praha Noir, zajímalo mě, co se za tím francouzským slůvkem "černý" vlastně skrývá. Zjednodušeně řečeno jde o typ detektivního románu, který je charakteristický tím, že děj probíhá současně s vyšetřováním, hlavním hrdinou většinou nebývá detektiv, ale oběť nebo pachatel, děj bývá zpravidla zasazen do "podsvětí" velkoměsta. V anglo-americké literatuře vychází noir-fiction z románů zvaných hardboiled. Tento termín pochází z období 40. let dvacátého století, z příběhů německých a rakouských emigrantů, kteří do Ameriky prchli před nastupujícím režimem. Předchůdcem noir románů byl gotický román. Příběhům ze Střední Ameriky vévodí témata trestné činnosti, vládní korupce, rasových nepokojů, atd.

     Americké nakladatelství Akashic Books vydalo v roce 2004 první sbírku noir povídek umístěných do Brooklynu. Od té doby vznikla celá Noir řada, jejíž sbírky povídek se povětšinou vážou k určitému místu (většinou některému velkoměstu), takže čtenář si může přečíst noir povídky z Bostonu nebo Chicaga, Londýna, Dublinu a od roku 2016 také z Prahy. Soubor povídek v letošním roce vyjde/vyšel také anglicky a zařadí se tak k osmdesáti dalším velkoměstům. Editor Prahy Noir, Pavel Mandys, vybral a oslovil čtrnáct vhodných autorů. Jak sám Mandys shrnul, historie české literární detektivky není příliš bohatá a noir romány se objevují vyloženě sporadicky. Vychází to z české historie. V době, kdy byly noir romány v zahraničí na vrcholu, u nás vládl policejní stát, který pečlivě sledoval, zda jeho represivní složky nejsou v literatuře napadány, očerňovány nebo zpochybňovány. Změnu v přístupu k noir románům přinesla až obliba severských detektivek v několika posledních letech.

     Pavel Mandys rozdělil knihu do čtyř částí podle témat, kterými se povídky zabývají. První část otevírá povídka Tři mušketýři od Martina Goffy, audioknihu čte David Novotný. Ponurý příběh o starých nevyřízených účtech, zkorumpovaných policistech a touze po pomstě, byl skvělým začátkem pro celou knihu. Zaujal mě i další příběh Amatéři od Štěpána Kopřivy, audioknihu čte Viktor Dvořák, z prostředí vietnamské pěstírny marihuany. Vysokou laťku udržel i příběh Miloše Urbana v povídce Mizení na mostě, audioknihu čte Hynek Čermák, který ukazuje jak mohou být "využívány" moderní technologie u policie. Jako naprostý vrchol celé části vidím povídku Jiřího W. Procházky, ve které vystupuje vysloužilý detektiv Robert Štolba, vyšetřující vraždu v povídce Mrtvá holka z Čerťáku. Audioknihu čte Alexej Pyško, který si roli Štolby naprosto "užil". Skvělá volba, byl to vskutku výjimečný zážitek pro posluchače! Zbylé tři části se již od úplného noir tématu více či méně odpoutávají. 

     Pro všechny, kteří si přejí číst pouze noir romány mám tedy smutnou zprávu, zřejmě budete zklamaní, že od celé knihy nedostanete přesně to, co čekáte. Dobrou zprávou pro všechny ostatní budiž informace, že všechny další povídky jsou skvělé, ačkoliv se nedrží přesně předepsaného tématu a nesplňují "noir normu".  Já osobně jsem získala jakýsi přehled o současných českých autorech a informaci o jejich spisovatelském umu. Jsem z toho nadšená. Je samozřejmé, že některé povídky mě bavily více, jiné méně, tak je to v naprostém pořádku. Mezi povídkami nebyla však jediná, kterou bych nevydržela poslouchat. Každá měla něco do sebe. 

     Ve druhé části sbírky, která se nazývá Praha magická a pracuje s židovskou tematikou, vás může zaujmout povídka Ondřeje Neffa - Opunkový kruh nebo Petra Stančíka - Kabinet sedmi probodnutých knih, či Chaima Cigana - Zázračný amulet.  Třetí část sbírky, zasvěcená Stínům minulosti, vzpomíná a vrací se k časům minulým. Kateřina Tučková ve své povídce Život a dílo baronky Mautnicové píše o životě a staré křivdě ve fiktivním rodě Mautniců, Markéta Pilátová v povídce Všechny starý převleky pracuje s tématem restitučního sporu a Michal Sýkora napsal skvělou detektivku Percy Thrillington. Poslední čtvrtá část sborníku patří povídkám nazvaným V ohrožení. Zde se vás snaží zaujmout Michaela Klevisová s povídkou Lepší život, Petra Soukupová s povídkou Další nejhorší den, Irena Hejdová s povídkou Olda č. 3 a celou sbírku povídek uzavírá Petr Šabach v povídce Večer tříkrálový aneb cokoli chcete. 

     Velmi povedená je také grafická úprava knihy. Knihu zatím nevlastním, pouze jsem ji prolistovala. Ráda bych se ale věnovala také audioknize, kterou připravilo nakladatelství OneHotBook. Jelikož jsem všechny povídky poslouchala, musím pochválit výběr jednotlivých interpretů, kteří svým přednesem dokáží posluchače naprosto pohltit. 

A jen pro přehlednost vypíši jednotlivé povídky i s jejich interprety:

Kateřina Tučková: Život a dílo baronky Mautnicové - čte Hana Maciuchová
Miloš Urban: Mizení na mostě - čte Hynek Čermák
Michaela Klevisová: Lepší život - čte Jan Vondráček
Ondřej Neff: Opunkový kruh - čte Martin Myšička
Markéta Pilátová: Všechny starý převleky - čte Jan Vlasák
Petr Šabach: Večer tříkrálový aneb cokoli chcete - čte Jaromír Dulava
Martin Goffa: Tři mušketýři - čte David Novotný
Jiří W. Procházka: Mrtvá holka z čerťáku - čte Alexej Pyško
Michal Sýkora: Percy Thrillington - čte Petr Stach
Irena Hejdová: Olda č. 3 - čte Martina Hudečková
Štěpán Kopřiva: Amatéři - čte Viktor Dvořák
Petra Soukupová: Další nejhorší den - čte Pavla Beretová
Petr Stančík: Kabinet sedmi probodnutých knih - čte Lukáš Hlavica
Chaim Cigan: Zázračný amulet - čte Jan Dolanský 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu mého blogu a za váš čas... :)
Pěkný den,
Peťka :)