úterý 20. listopadu 2018

ROK V PROVENCI: Peter Mayle

A jak se žije v Provenci?


Název: Rok v Provenci
Autor: Peter Mayle
Vydalo: Nakladatelství Olympia, 2005
Poslouchala jsem jako audioknihu z Audiotéky, četl Pavel Chovanec.


     Peter Mayle je sice narozen v Brightonu, v Anglii, jako nejmladší ze tří dětí, vyrůstal však s rodinou na Barbadosu, kam byl jeho otec po druhé světové válce vyslán jako zaměstnanec ministerstva zahraničí. Peter se v 16 letech, po absolvování školy, vrátil do Anglie. Začal pracovat jako účetní. Ve dvaceti letech se přestěhoval do Spojených států amerických, kde pracoval jako textař, copywriter a později jako manažer v reklamní agentuře. Po letech se vrátil do Anglie, kde se soustředil na psaní knih. Psal naučné knihy nejen o sexuální výchově - pro děti i mladistvé. O několik let později se se svojí ženou usadil v kouzelné Provence, jejímuž kouzlu podlehl. Společně s manželkou zrekonstruovali starou zemědělskou usedlost v Lubéronu. 

     Rekonstrukce domu, seznamování se svéráznými sousedy, s místními zvyky, se skvělým místním jídlem, s občasným nevyzpytatelným počasím a zimním přívalem mistrálu, se stala hlavním tématem knihy. Děj knihy nikam nespěchá a je srovnatelný s poklidným životním tempem v prosluněné Provence. Je to nádherná zvlněná krajina provoněná nejen levandulí, ale také výborným vínem světoznámých značek a různými kulinářskými specialitkami včetně nadpozemsky chutnajících a astronomicky drahých lanýžů, které je dobré hledat jen s kvalitními holínkami na nohách. 

     Kniha jistě není určena všem čtenářům. Každý, kdo v knize čeká napětí a děj plný zápletek, bude zklamán. Kdo se však touží alespoň na chvíli přenést do klidné a pohodové oázy jihovýchodní Francie, budiž vítán. Kniha je také plná dobrého jídla, tudíž by ji neměl vynechat ani žádný labužník. Doporučila bych ji také všem, kterým se líbí zvučná francouzština (nebo s výukou francouzského jazyka začínají), neboť dílo je prošpikováno spoustou francouzských slovíček a slovních spojení. Mně ta spousta francouzštiny při poslechu trochu rušila, protože jsem neměla vždy po ruce slovník, ne vždy jsem dokázala význam odvodit z kontextu a francouzsky bohužel neumím. Co se audioknihy týče, ráda bych vyzvedla skvělý přednes Pavla Chovance, který čtení dodal jiskru a šmrnc! Čtení naprosto přizpůsobil tempu a charakteru knihy, takže knihu svým výkonem absolutně povýšil. Svým hlasem a dokonalým přednesem dokázal skvěle vyburcovat a podnítit moji fantazii. 

     Knihu doporučuji ke čtení buď na odpočinkovou dovolenou nebo do propršených, mlhavých podzimních dní, protože děj vás přenese do sluncem zalitých kopců a údolí malebné krajiny. Rozhodně knihou neopovrhujte, neboť za ni autor získal v roce 1990 prestižní cenu British Book Awards pro rok 1989 za nejlepší cestopisnou knihu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu mého blogu a za váš čas... :)
Pěkný den,
Peťka :)