čtvrtek 17. května 2018

HANÝŽKA A MARTÍNEK: Jindřich Šimon Baar

Název: Hanýžka a Martínek
Autor: Jindřich Šimon Baar
Vydalo: Nakladatelství Vyšehrad, 1999

Anotace:
Příhody dvou vesnických dětí z autorova rodného Klenčí v polovině 19. století vznikly původně jako součást jeho Chodské trilogie. Příběh Hanýžky a Martínka autor vybral a shrnul do samostatného svazku určeného dětem, který poprvé vyšel v roce 1927. Kromě citového života dětí a přirozených lidských vztahů, upřímných a bezprostředních, zachytil Baar i lidové prostředí a způsob života svého milovaného kraje, včetně starých zvyků a obyčejů. Knížka je určena dětem do 10 let, ale může potěšit i čtenáře z řad starší generace, kteří mají rádi poklidnou klasickou četbu.

................................

Můj pohled:
Další z knih, na kterých jsem vyrostla. ☺ Už jako malá jsem měla moc ráda tradice, folklór jednotlivých oblastí naší vlasti. 
Hanýžka Králová a Martínek Klika prožívají veselé i smutné chvilky, jsou nerozlučnými kamarády. Kniha je plná celoročních tradic, na podzim děti pasou domácí zvířata a dělají ohníčky, pečou si brambory a hrají různé hry. Podzim také znamená návrat do školních lavic - Hanýžka jde do školy poprvé a prožívá strach z pana učitele. O Vánocích se hraje Rybova vánoční mše, na jaře tradice pokračují "vynášením zimy", oslavami Velikonoc. Martínek odchází příští rok do učení v Brodu.
Z knihy se nejen děti dozví něco více o chodských tradicích v době našich praprabáb a prapradědů. Krásná a oddechová kniha, kterou můžete číst společně s vašimi dětmi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu mého blogu a za váš čas... :)
Pěkný den,
Peťka :)