sobota 5. května 2018

HRAJEME SI U MAMINKY: Jiřina Rákosníková

Název: Hrajeme si u maminky
Autor: Jiřina Rákosníková
Vydalo: Nakladatelství Vyšehrad, 2008
Ilustrace: Jan Kudláček






Anotace:
Sbírka říkadel, popěvků, rozpočitadel a her je určena především rodičům jako inspirace pro vyplnění volného času dětí.
Bohatě ilustrovaná publikace pedagožky Jiřiny Rákosníkové vznikla na základě jejích dlouholetých pedagogických zkušeností. Říkadla, rozpočitadla, popěvky a dětské hry jsou ve sbírce tématicky řazeny podle ročních období a některé z nich jsou doplněny melodickou linkou. Publikace jistě zaujme nejen rodiče, ale i pedagogy předškolních zařízení. 

............................

Můj pohled:
Sbírku říkadel od Jiřiny Rákosníkové máme s Čmeláčkem velmi rádi. Ke knize máme i CD s některými písněmi tematicky uspořádanými jak podle ročních období, tak podle knihy. CD nazpíval Jiří Pavlica s Hradišťanem a my si ho s Čmeláčkem pouštíme docela často, někdy i bez knihy. Nejvíce se nám líbí hned první písnička o měsících v roce. Tu se mamka musela naučit zpaměti a zpíváme ji i při koupání, někdy hned ráno po probuzení, stala se součástí našeho hudebního repertoáru :). Ilustrace Jana Kudláčka jsou prostě skvostné. Docela mě mrzí, že další knihy s jeho ilustracemi již nejsou běžně k sehnání. V antikvariátech sice několik posledních kusů k sehnání je, ale za hříšné peníze. 
Knihu určitě všem dětem doporučuji, řekla bych, že říkadla a básničky v knize slouží k takovému všeobecnému přehledu, pokud se propojí i s různými starými zvyky, které roční koloběh doprovázely v dřívějších dobách na venkově, tak se děti zábavnou a hravou formou také naučí něco z naší historie.


Jiřina Rákosníková:
- absolvovala taneční konzervatoř a vystudovala taneční pedagogiku na AMU v Praze
- pracuje s dětmi i studenty a podílí se na odborných seminářích pro pedagogy
- choreograficky pracuje s televizí, filmem, profesionálními divadly
- od r. 1992 pořádá pravidelná setkání s rodiči a dětmi pod názvem "Hrajeme si u maminky"


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu mého blogu a za váš čas... :)
Pěkný den,
Peťka :)