pátek 25. května 2018

POHRÁTKY ANEB CESTA PAVOUČKA VINCKA: Pavla Soletka Krátká

Název: Pohrátky aneb cesta pavoučka Vincka
Autor: Pavla Soletka Krátká
Ilustrace: Marie Snášelová Štorková
Vydalo: Nakladatelství Emavia, 2015






Anotace:
Třináct pohádkových příběhů vás zavede na různá místa naší překrásné a pestré planety Země. Průvodcem vám bude kouzelný pavouček Vincek, jehož velkým snem je objevovat a poznávat. Příběhy jsou velmi různorodé, něco je však přeci jen všechny spojuje - hrátky se slovíčky, zvukomalebnost, poznávání zvuků, slov a vět z různých jazyků, láska ke všemu a ke všem. Za každou pohádkou najdete pavučinku nápadů, sadu inspirativních aktivit k příběhu. Kniha je určena dětem od tří let a jejich dospělým průvodcům. Je určena pro rodiny i dětské kolektivy. Je vhodnou pomůckou k multikulturní, jazykové a environmentální výchově. 
Cílem knihy je přivést ke spolupráci malé a velké. Hrát si se slovy, jazykem, příběhy. Učit se naslouchat, komunikovat, společně tvořit. 

.............................................

Můj pohled:
Dětská kniha, která má srdce a duši. Čtení mě moc bavilo a užívala jsem si to, Čmeláček, ač jsou mu teprve dva roky, tak u pohádek také vydržel. Jedna pohádka je na stránku a půl a kniha má krásné ilustrace. Aktivity k příběhu zatím vynecháváme, nebo provozujeme ty, které jsou pro malého Čmeldu schůdné. Pokud čekáte něco na způsob klasických pohádek, budete překvapeni. Knížka byla pojata úplně jiným způsobem. Nejen že je pozornost v každém příběhu věnována některé zemi, v každém příběhu se autorka také věnuje jiné morální hodnotě. To mě oslovilo zřejmě nejvíc. U jednoho příběhu jsem byla dokonce dojatá i já, coby vypravěč.

"To víš, že ti s radostí budu o české zemi povídat. Mám ji moc rád. Je to země docela maličká, ale velmi rozmanitá a malebná. Leží v samém srdci Evropy. Ze všech stran je chráněná pohořími a horami. Všude je spousta zeleně. Lesů, luhů, hájů, luk a paloučků. Na jaře, v létě a na podzim jsou louky plné pestrobarevných květin, keřů a bylinek. Stromy se moudře sklánějí všude po celém kraji. Na jaře omamně voní a na podzim pak nesou své ovoce. Celá země je protkaná řekami, říčkami a potůčky. Je tady i spousta jezer a rybníků. V každém koutě země najdeš kouzelné pramínky a studánky, které dokáží vyléčit všechny neduhy. Stačí jen poprosit víly a skřítky, kteří je střeží a starají se o to, aby byly čisté."

"Kolem něho ležela celá tlupa jeho kamarádů i sám náčelník Velký Kaňour. Všichni ho svými mohutnými těly zahřívali. Bor se cítil krásně. Byl mezi svými. Byl v bezpečí. Otevřel oči a řekl: Promiňte mi! Náčelník se usmál a chápavě pokýval hlavou."

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu mého blogu a za váš čas... :)
Pěkný den,
Peťka :)