úterý 1. ledna 2019

DĚTI Z BULLERBYNU: Astrid Lindgren

Název: Děti z Bullerbynu (anglicky: Children of Noisy Village; švédsky: Barnen i Bullerbyn) 
Autor: Astrid Lindgren
Vydalo: Nakladatelství Albatros, 1991





Anotace:
Kniha pojednává o skupině šesti dětí z osady Bullerbyn. Osada sestává z pouhých tří domů, každý z nich obývá jedna rodina. Vypravěčkou příběhu je sedmiletá dívenka Lisa (na začátku knihy oslaví sedmé narozeniny), která má dva starší bratry jménem Lasse a Bosse a bydlí na statku jménem Mellangården. V druhé rodině, která bydlí na Norrgårdenu, mají dvě dcerky Annu a Brittu, ve třetím domě mají syna Olleho a malinkou Kerstin (ti bydlí na Sörgårdenu). Děti spolu zažívají různá dobrodružství a společně chodí do jednotřídky ve Storbynu. 

.......................................................................

Můj pohled:
Osobně si myslím, že čtenářská veřejnost tuto knihu moc dobře zná, netřeba tedy nic dodávat. Jen bych ráda podotkla, že jsem s knihou vyrostla a snad není velkou ostudou mé přiznání, že kniha patří mezi deset mých nejmilejších knih a v dobách zlých a dobách splínu se k dětským příběhům do Bullerbynu ráda uchýlím. Určitě má tato kniha zásluhu na mé velké lásce ke knihám. Teď už ji pomalu mohu začít číst svému synkovi, což mě nesmírně těší. ☺ Kdo by to byl řekl, že jako matka objevím další rozměr knihy? Oceňuji, jak se děti bez novodobé techniky dokázaly samy zabavit, líbí se mi ta volnost a svoboda a samostatnost dětí, v neposlední řadě obdivuji i to, jak se spolu nakonec dokázaly děti vždycky domluvit a byli nerozlučnými přáteli. A úžasné ilustrace Heleny Zmatlíkové prostě tak nějak patří k celému mému dětství...


Astrid Lindgren:
Byla velmi úspěšná švédská autorka knih pro děti. Mimo příběhy pro děti psala také romány, povídky, divadelní hry, poezii, filmové a divadelní scénáře. Její knihy byly přeloženy do 70 jazyků ve více než 100 zemích po celém světě. V roce 1958 jí byla udělena Cena Hanse Christiana Andersena, která je považovány za nejvyšší možné ocenění autorů dětských knih.
Mnoho jejích knih je inspirováno vlastním dětstvím, které strávila na farmě svého otce. Astrid byla druhým dítětem, narodila se rok po Gunnarovi a následovaly další dvě dívky, Stina a Ingegerd.
V roce 1923 začala pracovat v lokálním tisku, ale do dvou let otěhotněla s ženatým kolegou a byla nucena pod tlakem okolí odejít z domova. V Kodani porodila syna Larse, kterého z nedostatku peněz dala do pěstounské péče. Poté odjela do Stockholmu, kde začala pracovat jako sekretářka. V roce 1931se provdala za Sture Lindgrena, což jí umožnilo vzít si zpět syna. Poté se jí narodila dcera Karin. Nejslavnější postava Lindgrenové Pipi Dlouhá Punčocha vznikla z příběhů, které vyprávěla své dceři před spaním. Kniha se stala rychle velmi úspěšnou a udělala z Lindgrenové mezinárodně známou autorku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu mého blogu a za váš čas... :)
Pěkný den,
Peťka :)